Przejdź do treści

Synchronizacja czasu w monitoringu IP

Synchronizacja czasu w monitoringu IP

Dlaczego warto prawidłowo ustawić datę i czas w monitoringu?

W systemach monitoringu wizyjnego prawidłowe ustawienie daty oraz czasu ma ogromne znaczenie, ponieważ urządzenie rejestrujące zapisuje materiał wideo, dodając do niego własne znaczniki czasu. W przypadku gdy rejestrator posiada błędne ustawienia, to rzeczywisty moment wykonania nagrania jest niezgodny ze znacznikiem, który zostaje dopisany przez rejestrator w trakcie zapisu. Skutkiem tego są problemy z wyszukiwaniem nagrań oraz niejasność, gdy materiał ma być traktowany jako dowód w sprawie.

Synchronizacja czasu z serwerem NTP

Najlepszą metodą na to, aby nasz rejestrator posiadał zawsze prawidłowe ustawienie czasu jest jego synchronizacja z zewnętrznym serwerem czasu, czyli z serwerem NTP (Network Time Protocol). Ogólnodostępne serwery czasu Głównego Urzędu Miar znajdują się pod adresami:

  • tempus1.gum.gov.pl (194.146.251.100)
  • tempus2.gum.gov.pl (194.146.251.101)

Należy tutaj zaznaczyć, że serwer NTP zwraca nam zawsze czas uniwersalny UTC, który następnie musi zostać skorygowany o wartość odpowiadającą strefie czasowej, w której aktualnie się znajdujemy. Polska leży w strefie czasu środkowoeuropejskiego (GMT +01:00) oraz od marca do października obowiązuje czas środkowoeuropejski letni (GMT +02:00). Uwzględniając tę zmianę należałoby dwa razy w ciągu roku zmienić strefę czasową w urządzeniu co może okazać się kłopotliwe. Na szczęście mamy do dyspozycji opcję DST (z ang. „Daylight Saving Time”), która oznacza właśnie czas letni.

W Polsce czas letni obowiązuje od ostatniej niedzieli Marca (zmiana z godz. 02:00 na 03:00) do ostatniej niedzieli Października (zmiana z godz. 03:00 na 02:00).

Ograniczony dostęp! Zostań partnerem i przeczytaj pozostałe 69% porady.

Artykuł jest dostępny dla Partnerów Premium

Jesteś instalatorem? Załóż konto w Montersi.pl.
Po weryfikacji telefonicznej otrzymasz dostęp Standard na 30 dni. Regularne zakupy pozwolą Ci go przedłużyć lub odblokować dostęp Premium.

Oceń
Dodaj poradę do ulubionych

Dodaj komentarz

Możliwość komentowania dostępna jest dla zalogowanych użytkowników